Hafont הפונט מילון מונחים | אודות הכותבים | לינקים
רחוב ביאליק, רמת־השרון רחוב ביאליק, רמת־השרון

על משקלים

ואיך עושים אותם

משקל הוא גרסה עבה יותר או דקה יותר לפונט. משפחה של פונטים היא קבוצת פונטים שמבוססים על אותו מבנה, אך כל פונט בודד במשפחה הוא בעובי שונה מחברו. אם המעצב רוצה ליצור פונט שמיש – הוא חייב לעשות לו עוד משקלים (קל, כבד וכו').

Faux

כעיקרון, אם נתקין את הקובץ המייצג את המשקל הרגיל ונפעיל תוכנה כלשהי – וורד או פוטושופ יש אפשרות לקחת את הפונט הזה והתוכנה תחשב ע"פ נתונים מתמטיים את המשקל הכבד יותר של הפונט. הבעיה הנעוצה בפתרון זה, היא שהתוכנה תשנה את המשקל של האות ללא הכרה בחוקים טיפוגרפיים שונים, ותעוות את הפונט. לכן עלינו ליצור לכל פונט משקלים דרך התוכנה עצמה.

משקלים ופונטוגראפר

הפונטוגראפר מצויד בפונקציה שמאפשרת לו ליצור בצורה אוטומטית משקלים. הבעיה עם הפונקציה הזו, היא שהיא אוטומטית. כלל ברזל בעיצוב פונטים (ובעיצוב בכלל) הוא שבתשעים אחוז מהמקרים הפונקציה האוטומטית לא תתן את התוצאה הרצויה. שלבו את זה בעובדה שבמקור פונטוגראפר לא תומך בעברית ותקבלו עסק ביש (ראה : קרנינג אוטומטי). הפונקציה הזו נקראת Change Weight – ניתן לגשת אליה דרך תפריט ה-element, והיא מלאה בבאגים. בשביל להימנע מעבודה שחורה מיותרת לאחר שימוש בפונקציה הזו בתיקון כל הבאגים שהיא יצרה, עלינו לשנות את משקל הפונטים בצורה ידנית.

יאללה, לעבודה

נקח אות לדוגמא.

נסמן נקודה אסטרטגית באות. חשוב : בחרו נקודה אופקית או אנכית, לא נקודת ביניים. אם קיימת נקודה שכזו, יש באפשרותכם לנקות אותה באמצעות ctrl+m (מיזוג הנקודה לתוך הפאת' שלה). כעיקרון, כמה שפחות נקודות באות - ככה יותר טוב. כאשר אתם מייצאים את הפונט לפורמט טרו-טייפ (ttf), הפונטוגרפר יוסיף אוטומטית נקודות איפה שצריך.

בחירת נקודה אסטרטגית

בחירת נקודה אסטרטגית

כעת, הזיזו את הנקודה בכיוון הפנימי של הפונט, בשימוש עם החצים (shift בשביל קפיצות גדולות יותר). זכרו כמה הזזתם את הנקודה, כדי שתוכלו לעשות את אותו שינוי גם באותיות האחרות. באפשרותכם גם להשתמש באופציה Move בחלון הטראנספורם.

מזיזים

מזיזים

כעת, עשו את אותם שינויים גם בשאר הנקודות האסטרטגיות בפונט. בפונטים מסוימים, על מנת לשמור על אופיו של הפונט, השינויים בחלקים האופקיים ובחלקים האנכיים של הפונט לא יהיו זהים.

עוד הזזות

עוד הזזות

למעלה, התוצאה הכמעט גמורה. שימו לב שבעקבות השינויים שעשינו, ההתעגלויות בין הנקודות התעקמו, והן לא נראות חלקות. שחקו עם האיזון של הנקודות עד שתגיעו לתוצאה הרצויה.

שיפצורים

שיפצורים

רוחב אותיות וחללים פנימיים

העין מזהה את האות לא רק לפי המבנה שלה, אלה גם לפי החללים שבתוכה. כעובדים של משקל של פונט, עלינו לקחת בחשבון שזהו למעשה פונט חדש. לכן, כאשר נשתנה את משקלו של הפונט, נגלה שאותיות מסוימות ייצרו חללים קטנים מאוד וכתוצאה מכך העין לא תזהה את האותיות בצורה נכונה. הפתרון הוא לשנות את הרוחב של האות שבה נוצרה "צפיפות" כתוצאה משינוי המשקל- לאוורר אותה יותר, כדי שלעין יהיה יותר קל לזהות אותה.

משקל שונה - ריווח שונה

הריווח של הפונט משתנה לפי משקלו. פונט כבד ידרוש ריווח צמוד יותר ופונט דק יותר ידרוש ריווח רחוק יותר. הסיבה לכך היא בגלל שבעוד האות ה"כבדה" יכולה לעמוד בפני עצמה, ויש לה נוכחות, אותיות דקות צמודות אחת ליד השניה יתנו לקבוצת האותיות מראה לא ברור, של קווים דקים צמודים זה לזה.

דניאל לוי
קופירייט © הפונט