Hafont הפונט מילון מונחים | אודות הכותבים | לינקים
ליד חנות רהיטים בראשון־לציון ליד חנות רהיטים בראשון־לציון

שביל באמצע, שביל בצד

קצת על שבילים ונקודות בפונטוגראפר

בואו נעשה ניסוי קטן - פיתחו בפונטוגראפר פונט חדש, פיתחו את חלון ה-Outline של אחת האותיות, בחרו בכלי העט וציירו מרובע כלשהו - אם אינכם מכירים את כלי העט, זה הזמן להכיר. בכל לחיצה שלכם תתווסף נקודה היכן שסמן העכבר היה ממוקם. כדי ליצור מרובע - פשוט מקליקים ארבע פעמים בארבע נקודות שונות ולבסוף מקליקים על הנקודה הראשונה בכדי לסגור את הצורה.

כעת ציירו עוד מרובע, בתוך המרובע שכבר ציירתם.

לחצו על Ctrl+L כדי לראות תצוגה מקדימה של מה שייצא.

בחלק מהמקרים, תראו מרובע שבתוכו "חור" מרובע, אך קיים סיכוי רב מאוד שתראו דווקא מרובע שלם, ללא כל התחשבות במרובע הקטן! איך מתקנים את זה? הנה הפתרון...

בין אם השגתם את התוצאה הרצויה או לא, הקליקו על נקודה מסוימת במרובע הפנימי שציירתם. בתחתית החלון, בצד הכי שמאלי, תראו חץ קטן. לחצו עליו.

כיוון החץ השתנה - וכך גם הצורה! אם קודם לכן היה לכם "חור" - הוא אמור היה להיעלם. ואם קודם לכן לא היה לכם "חור" - כעת אתם אמורים לראותו.

רוצים לדעת מה ההגיון מאחורי זה? בחרו ב-Preferences מתפריט File, ואז ב-Point Display. בחלון, בחרו ליד האפשרות Show labels for: All Points. ולחצו על OK.

כעת אתם אמורים לראות מספרים קטנים ליד כל אחת מהנקודות. מה שאתם אמורים לשים לב אליו, הוא סדר הופעתן - אם הנקודות מסודרות בכיוון השעון, או נגד כיוון השעון.

אין זה משנה באיזה כיוון ציירתם את הנקודות במרובע החיצוני - אך אם ציירתם את הנקודות באותו הכיוון גם במרובע הפנימי, התוכנה לא תחשיב את המרובע הפנימי כ"חור".

באפשרותכם לתקן את כיווני השבילים באופן אוטומטי, ע"י לחיצה על Shift+Ctrl+K או בחירה ב-Correct Path Directions מתפריט Element.

תאוריית ה"שביל"

לקווים, המורכבים מנקודות, שיוצרים לבסוף את צורותיהן של האותיות בפונטוגראפר קוראים Paths - שבילים.

לחצו לחיצה כפולה - "דאבל קליק" - על המרובע הפנימי שיצרתם, והזיזו אותו כך שאחת מנקודות המרובע החיצוני יהיו בתוכו. מצב כזה נקרא Overlap - חפיפה. כאשר שני שבילים חופפים, במצב זה הפונט לא יוצג באופן תקין, ולכן, כאשר נוצר כזה מצב, צריך לתקן את החפיפה.

בשביל זה קיימת עוד אופציה מאוד שימושית הנקראת Remove Overlap - שבה ניתן לבחור מתפריט Element (או פשוט ללחוץ Shift+Ctrl+O). אופצייה זו תיקח את שני השבילים שיצרתם, ותעשה מהן שתי צורות חדשות, בהתאם לתוצאה שהתוכנה מנחשת שניסיתם להשיג - במקרה זה, היא תיצור צורה "שחורה" חדשה וצורת "חור" חדשה המתאימות לאיך שסידרתם את השבילים. מומלץ להפעיל את תיקון החפיפה בכל פעם ששיניתם מיקום של שבילים ואינכם בטוחים שהכל כשורה.

תאוריית הנקודות

בפונטוגראפר שלושה סוגים של נקודות:

Corner Points - נקודות המסמנות פינה או חוד בצורה. נראות כמו ריבוע.

Curve Points - נקודות המסמנות עיקול כלשהו בצורה. נראות כמו עיגול.

Tangent Points - נקודות המסמנות מעבר מעיקול לקו ישר. נראות כמו משולש.

לכל נקודה בפונטוגראפר אפשר להגדיר עיקולים, לפי שיטת Bezier. העקרון הוא שלכל נקודה יש שתי נקודות שליטה (BCPs - Bezier Control Points), לפיהן העקומה מתעקלת, לפי נוסחה המחשבת את מרחקיהן וזויתן מנקודות ה"אם" שלהן. כדי ליצור עקומה בעזרתן אפשר פשוט לגרור את העכבר בזמן הוספת הנקודה - מה שיגדיר עקומה מסויימת לפי משיק שיוצרות שתי ה-BCPs, או, במקרה וכבר הוספתם את הנקודה, פשוט לגרור את סמן העכבר מהן תוך כדי לחיצה על מקש Alt - מה שיגרור מתוך הנקודה את אחת מנקודות השליטה. ה-BCPs נראות כמו צלבים, לאחת קוראים Ingoing BCP - זוהי נקודת השליטה השולטת על העקומה שבצד שממנו הגיעה הנקודה הקודמת על השביל, ולשניה קוראים Outgoing BCP - והיא שולטת על העקומה שבצד שאליו הנקודה הבאה בשביל מגיעה. אם קשה לכם להבין, נסו בעצמכם לשחק עם הנקודות ולראות כיצד העקומות מגיבות.

בתפריט Points תוכלו למצוא מגוון פקודות שימושיות לטיפול בנקודות - כמו יישור של נקודות ביחס לעצמן או ביחס לגריד, או כמו "מיזוג" של נקודה לתוך השביל שלה, או כמו החזרת נקודות השליטה לנקודות האם שלהן, או כמו פיצול של נקודה אחת לשתי נקודות (מה שבעצם יוצר שתי נקודות שנמצאות באותו מיקום - שימו לב!), ואף אפשרות מיוחדת המקנה לנקודה שבחרתם עקמומיות אוטומטית, לפי איך שהתוכנה מבינה את מגמת השביל שציירתם (Auto Curvature). בתפריט זה גם תוכלו לשנות את סוג הנקודה שאתם כרגע עובדים איתה לכל אחד משלושת הסוגים.

עוד אופציה שימושית אחת

אחד העקרונות החשובים ביותר הוא לשמור על השבילים שלכם פשוטים - לא לצייר יותר מדי נקודות לא-הכרחיות ע"ג השביל. קיימת אופצייה מיוחדת שעוזרת לכם להסיר באופן אוטומטי את הנקודות המיותרות, לפי רמת דיוק שאתם קובעים, והיא נקראת Clean Up Paths מתוך תפריט ה-Element. כשתבחרו בה יופיע חלון בו תוכלו להגדיר את רמת ההשפעה של הפקודה, וגם להוסיף נקודות בחלקים הקיצוניים של האותיות - דבר שמסייע מאוד בפונטים שהנכם רוצים להציג על מסך המחשב.

מאיר סדן
קופירייט © הפונט