Hafont הפונט מילון מונחים | אודות הכותבים | לינקים
כיכר רבין, תל־אביב כיכר רבין, תל־אביב

הקרנינג

למה, כמה ואיך?

נו, אז מה זה קרנינג בכלל?

הקרנינג הוא בעצם ריווח ידני, כוונון המרווח בין זוגות של אותיות על מנת להפוך אותן למושכות יותר ויזואלית, ליצור זרימה טובה יותר ולהקל על קריאה. הקרנינג בד"כ מיושם לזוגות אותיות בעבודות בעלות אות גדולה כגון כותרות, שלטי חוצות וכו.

מה עשינו שאנחנו נענשים ככה?

יש צירופים של אותיות שיוצרות בין אחת לשניה ריווח מביש, הקרנינג הוא זה שמוסיף או מחסיר את הרווח בין הזוגות האלו. רוב הגופנים האיכותים באים כבר עם קרנינג מובנה בתוכם ותוכנות הגרפיקה משתמשות במידע הזה ליצור קרנינג אוטומטי לטקסט.

בכל גופן אפשר ליצור מ10 עד 1000 ואפילו יותר זוגות קרנינג, לדוגמא; בשפת הקודש שלנו יש את הצירופים יב, נס, תי. ובאנגלית; Ay ,AW, To ועוד ועוד. מספר הצירופים תלוי בסוג הגופן אשר יצרתם, יש גופנים שמצריכים שעות עבודת קרנינג רבות ויש כאלו שאינם צריכים קרנינג כלל וכלל.

לא להתבלבל

לעיתים קרובות אנשים מבלבלים בין המושגים קרנינג (Kerning) וטרקין (Tracking). אסביר את ההבדלים בקצרה, טרקין הוא התאמת הריווח לקבוצות של אותיות או בלוקים שלמים של טקסט. בעזרת הטרקין ניתן לתת לטקטס מראה יותר אוורירי ופתוח או, צמוד וסגור.

הקרנינג הוא הריווח בין זוגות אותיות ספציפיים, 2 דברים שונים לחלוטין, יאללה, נמשיך.

שלוש ארבע ולעבודה

קישורים רלוונטיים

טוטריאל קרנינג

בעזרת תוכנות מסוימות נוכל בזהירות ולאט ליצור קרנינג לגופנים שלנו. אחלק את היצירה ל2 חלקים, האחד; גופנים שלא יצרנו, והשני; גופנים שאנחנו יצרנו.

1. גופנים שלא יצרנו - לא קורה לפעמים שמורידים איזה אחלה בחלה פונט שבעולם ופתאום מגלים שאין בו קרנינג ויש אותיות שפשוט לא נראות טוב אחת מול השניה... מה לעשות שלא תמיד יש כח לטיפוגרף ליצור קרנינג לגופן שלו. אך בשביל זה יש לגרפיקאי את תוכנות הגרפיקה שלו, שבאמת, חוץ מלהכין קפה עושות הכל. אגע בקצרה באחת מהן; QuarkXPress, התוכנה הנפלאה הזאת מאפשרת למשתמש לערוך את טבלת הקרנינג ועל ידי כך ליצור\לתקן את הקרנינג שבגופן לצמיתות. הערה קטנה, הקרנינג החדש שיצרת נשמר רק כאשר הפונט עובר תהליך הטבעה (embedding) במסמך כל שהוא. אפשר ללמוד עוד על איך עושים זאת בעזרת הטוטוריאל שבאתר החברה.

2. גופנים שיצרנו - אני אסביר את תהליך יצירת הקרנינג בעזרת מקרומדיה פונטוגרפאר, למי שאין שילך לקנות. לאחר שיצרנו את הגופן שלנו ואנחנו דיי סגורים על כל האותיות ניתן להתחיל להשוות זוגות אותיות על מנת לראות מה צריך קרנינג וכמה צריך.

אני אוהב ליצור קרנינג בעזרת חלון המטריקס בפונטוגרפאר. נשתמש בו ליצירת הקרנינג בצורה הבאה: נבחר 2 קופסאות אותיות (אלו יהיו זוגות האותיות שלנו) ונלחץ על שילוב המקשים ctrl + k, או נבחר Windows -> Open Metrics Window בחלון המטריקס כפי שתראו אפשר להזין בטיבת הטקסט זוגות של אותיות, לצערנו, לא ניתן להזין אותיות בעברית. בכדי לעקוף את הבאג הזה נבחר 2 זוגות אותיות צמודות בעברית, למשל א,ב, ואז בעזרת ctrl + [ או ctrl + ] נזיז את אחת מהן, אות קדימה או אחורה. וכך נוכל לעבור על כל הצירופים בשפה העברית. בחרתי לדוגמא את השילוב "ת,ד", אפשר לראות בבירור שנוצר חלל גדול בין האות ת' ל-ד'. עכשיו בוא ניישם קרנינג בין זוג האותיות האלו.

בתיבה המסומת Kerning באות ת' אכתוב מספר שלילי בכדי לקרב את האותיות.

והופה, יצרנו קרנינג!

עברנו את מצרים, נעבור גם את זה

קישורים רלוונטיים

אדובי: קרנינג
מיקרוסופט: טבלאות קרנינג

עכשיו שאנחנו יודעים ליצור קרנינג נישאר לנו רק להפעיל את שיקול הדעת שלנו וליישם קרנינג איכותי בשאר הפונט שיצרנו.

הקרנינג לא מיועד רק לאותיות, ניתן ואף מומלץ ליצור קרנינג גם לזוגות אותיות\מספרים, אותיות\סימנים, סימנים\מספרים, והסיפור הזה לא נגמר.

אך זהו בעצם כל הסיפור.

בן נתן
קופירייט © הפונט