Hafont הפונט מילון מונחים | אודות הכותבים | לינקים
מגדל שלום מאיר, רח' אחד העם, תל־אביב מגדל שלום מאיר, רח' אחד העם, תל־אביב

להיות תואם IBM

הגדירו את הפונט שלכם

קישורים רלוונטיים

מפרט פונט TrueType במיקרוסופט

אני כותב את המאמר הזה בזמן העבודה על גירסה חדשה לאתר "העוקץ", שבמסגרתה אני עובר מחדש על פונטים ישנים, ומחדש פרוייקטים ישנים שלא באו לידי מימוש. תוך כדי רענון החומר, שמתי לב שברוב הפונטים שלי טבלת ה -OS/2 לא מוגדרת היטב, ולכן נוצרות כל מיני בעיות תפקוד משונות, לכן החלטתי להסביר מעל דפי אתר זה קצת על טבלת ההגדרות הזאת, שאולי נראית קצת זניחה, אבל היא בעצם עושה את כל ההבדל בסביבת חלונות (יש לציין שהטבלה לא נלקחת בחשבון ע"י מערכות הפעלה מלבד חלונות, ולכן, למשל, יש להגדיר טבלאות אחרות עבור פונטים למקינטוש).

קצת על טבלאות הגדרה

אם תכנסו לתפריט Element בפונטוגראפר ותבחרו ב-Font Info, תוכלו להיכנס להגדרות הכלליות (General), ותוכלו גם לבחור מבין הגדרות נוספות, שונות ומשונות, שאותן ניתן לבחור ממש מתחת לאותו General מפורסם. טבלאות אלה עוזרות להגדיר בצורה טובה יותר את הפונט שאנו יוצרים, בכך שהן מספקות מידע על כיוון הפונט, השפות שיש בפונט, איזה מין פונט זה וכיו"ב.

בכל טבלה וטבלה ישנם שני כפתורים שימושיים בצד ימין של תיבת הדיאלוג, האחד Default Item - יאפס את הערך שעליו הסמן נמצא לערך המתקבל ביותר על הדעת (לפי הגדרות התוכנה) והשני Default All - יאפס את כל הערכים בטבלה הנוכחית. השימוש באפשרות זו טובה ויפה לרוב הטבלאות, אך במקרה שאנו עובדים על פונט בעברית - טבלה קריטית ושמה OS/2 Data חשובה לנו מאוד. טבלה זו הוגדרה במקור על ידי חברת IBM לסיווג הפונטים על מערכת ההפעלה החדשה שלה דאז, שכיום היא כידוע חסרת תועלת לחלוטין. מיקרוסופט אימצו את הטבלה כדי שתשלוט גם בפונטים במערכת ההפעלה שלה, חלונות, ולכן הטבלה שנקראית OS/2 הפכה לחשובה ביותר בפונט.

אני שב ומדגיש שאין צורך לערוך את הטבלאות האלו בד"כ, וערכי ברירות-המחדל שלהם כשרים לחלוטין, חוץ ממקרה העברית, שעבורו יש להזין את הערכים שיפורטו בהמשך.

וכעת לסקירה של טבלאות ה-OS/2, על פרטיהן הקריטיים ביותר:

OS/2 Data

קישורים רלוונטיים

הרשמה של מפיץ פונטים במיקרוסופט

ערך ה-Code Page הוא בעצם רצף סיביות (Bits - ערך בסיסי שיכול להיות או 1 או 0) והוא מגדיר באילו שפות קובץ הפונט תומך. במקרה שלנו, עברית מוגדרת כ-$00000020 ברצף מספר 1 (העליון).

גם ערך ה-Char Range הוא קריטי לגבי השפה, וערכו בפונט עברי צריך להיות $00000800 ברצף מספר 0, ואם אתם מגדירים גם אותיות מנוקדות, רצף מספר 1 צריך להיות $40000000

Weight הוא אחד הערכים המגדירים את משקל הפונט האמיתי - 400 הוא המשקל הרגיל, 300 הוא משקל דק ו-700 הוא משקל עבה. הטווח הוא בין 100 ל-900.

Width מגדיר את מידת הצרות של הפונט - 5 לאות רגילה, 3 לאות צרה, 7 לאות רחבה, הטווח הוא בין 1 ל-9.

Vendor ID הוא צירוף מיוחד בן 4 אותיות המזהה את החברה המפיצה את הפונט. ברירת המחדל היא חברת מקרומדיה, אך אתם יכולים בקלות לבחור לכם זיהוי ולהירשם באתר של מיקרוסופט.

fsType embedding הוא ערך המגדיר את האפשרות לשבץ את הפונט בקבצי PDF או באתרי אינטרנט - $0002 הוא ברירת המחדל, ואז אי אפשר לשבץ את הפונט בשום פנים ואופן, $0004 מאפשר לשבץ את הפונט במסמכים אך בצורה מוגבלת בלבד, זו האפשרות המועדפת.

OS/2 Positions

אלו הגדרות מיוחדות של יחסי גובה ספציפיים בפונט -

ySubscript מגדיר היכן יוצבו האותיות בכתב תחתי. ySuperscript מגדיר היכן יוצבו האותיות בכתב עילי. yStrikeout מגדיר את עוביו ואת מיקומו של הקו החוצה.

OS/2 Metrics

Typographic: שימו לב שגודל ה-Descender הוא שלילי, בניגוד למידה הרלוונטית ל-Windows.

Panose

קישורים רלוונטיים

עורך הגדרות משופר של מיקרוסופט

בטבלה הזו אפשר להגדיר את הפונט ולסווגו לפי משקל, סגנון, וכיו"ב. חשיבות הטבלה הזאת גבוהה, משום שבעזרתה מערכת ההפעלה מחליטה אם הפונט הוא Bold או Italic - שזה פחות קריטי לתוכנות גרפיות אבל חשוב במקרים של מעבדי תמלילים כמו וורד.

Family (סגנון הפונט):
0 = לא משנה
1 = אין ערך מתאים
2 = טקסט ותצוגה
3 = כתב יד
4 = עיטורי
5 = פונט תמונות

Weight (משקל הפונט):
0 = לא משנה
1 = אין ערך מתאים
2 = מאוד קל
3 = קל
4 = דק
5 = חצי דק (Book)
6 = בינוני
7 = חצי שמן
8 = שמן
9 = כבד
10 = שחור
11 = שחור מאוד

Proportion (פרופורציות פנימיות):
0 = לא משנה
1 = אין ערך מתאים
2 = Old Style (Caslon, Garamond)
3 = Modern (Bodoni)
4 = Even Width (Helvetica, Arial)
5 = פונט רחב
6 = פונט צר
7 = מאוד רחב
8 = מאוד צר
9 = Monospaced (Courier, FixedSys)

Letter (צורת האות):
0 = לא משנה
1 = אין ערך מתאים
2-8 = רגיל
9-15 = נטוי

אלו ההגדרות הקריטיות ביותר, אפשר גם להוריד את Font Properties Editor מהאתר של מיקרוסופט ולהוסיף הגדרות נוספות לפונט לאחר הסגירה שלו בפונטוגראפר.

מאיר סדן
קופירייט © הפונט