Hafont הפונט מילון מונחים | אודות הכותבים | לינקים
רח' אבן־גבירול, תל־אביב רח' אבן־גבירול, תל־אביב

קשקשת ברשת

שימוש בגריד של פונטוגראפר

כשיצרתי את הפונט "שמשון" (וכל בני משפחתו, כמובן), ביססתי אותו על עקרון פשוט ביותר - רציתי ליצור את האינטרפטציה הכי פשוטה שאני יכול לתת לאותיות, תוך שימוש בקווים ישרים בלבד ובמטריצה קבועה, כאילו מילאתי משבצות של מחברת חשבון. כדי ליצור את הפונט, נעזרתי באופציית ה-Grid (רשת, אני מעדיף לקרוא לזה גריד) של פונטוגראפר.

הגריד מהי? זוהי רשת "דימיונית" (את קוויה אי אפשר לראות בחלון האאוטליין) אליה כלי הציור של פונטוגראפר "נדבקים" (Snap-On). הגריד מסייעת לנו למקם את נקודות האות שאנו מציירים במיקומים מדוייקים. למשל, נגיד שהגדרנו שמרווח הגריד (Grid Spacing) יהיה 100 יחידות-אם (Em Units) - במצב כזה, כל נקודה שנצייר או נוסיף או נזיז תיצמד למיקום שיהיה הכי קרוב לאן שבחרנו, תוך שמירה על מיקום שהוא כפולה של 100 - 0, 100, 200, 300 וכו'.

אגב, ברירת המחדל של הגריד בפונטוגראפר היא 1 - כך כל נקודה תהיה ממוקמת בקורדינטות שהן מספרים שלמים, ולא עשרוניים (אם נבטל את הגריד, יכול לקרות מצב שנצייר נקודה במיקום של למשל 234.1 על 50.5 - לא סימפטי לכל הדעות).

הגדרת מרווח הגריד

הגריד, כמו שניתן להבין, קיימת תמיד. בכדי לוודא שהיא פעילה, העיפו מבט בתפריט View על האופצייה Snap To Grid - אם יש "וי" לידה, הגריד תשפיע על תהליך הציור.

הכנסו לחלון ה-Preferences (Shift+Ctrl+P או מתפריט File) ובחרו ב-Editing Behavior. הערך Grid Spacing (ריווח הגריד) הוא בד"כ 1. שנו אותו ל-100. לחצו OK. כעת הגריד שלנו בריווח של 100 יחידות אם.

להסתכל לגריד בעיניים

זוכרים שכתבתי שאי אפשר לראות את הגריד? ובכן, אפשר לעשות משהו בנדון. פתחו את אחת מהאותיות בחלון האאוטליין, ועברו לשכבת ה-Guides.

גררו קו מנחה אחד מקו הבסיס או מהדופן השמאלי של האות, מה שבא לכם - הביאו אותו למיקום 100 בקלות. כעת גררו עוד קו והביאו אותו למיקום 200, וכך הלאה עד שתיצרו לכם מטריצה. כעת ניתן לראות את הגריד!

יש לציין שממש לא חייבים לעשות את זה - אני עשיתי כזאת גריד כשעבדתי על הפונט "שמשון" מפני שהוא היה אמור להיות כולו מבוסס-מטריצה, ורציתי להקל על עצמי. אם אינכם מתכוונים לעבוד עם הגריד בצורה מסיבית, אל תעשו את זה.

עבודה עם הגריד

ראו כיצד ציירתי את האות פ"ה, למשל. עשיתי זאת בעזרת כלי העט (Pen), פשוט ציירתי את קו המתאר, מנקודה לנקודה, עד שקיבלתי צורה סגורה. החלטתי שהאותיות יהיו ברוחב ממוצע של 400 - 4 משבצות בגריד שלנו, ובגובה ממוצע של 500. את הדופן הימני של האות הזזתי 100 יחידות-אם מקצה האות הימני, כדי ליצור ריווח אחיד.

הגריד טובה מאוד ליצירת פונטים "פיקסליים", כמו "פיקסייר", למשל. כמו כן, ניתן להשתמש בה בכל פעם שתרצו לשמור על מרווחים שווים בין נקודות או קווים, ובכל פעם שתרצו למקם נקודה במיקום מדוייק כלשהו.

לסיכום, הגריד היא אחת האופציות החזקות ביותר של פונטוגראפר, והיא עוזרת לפשט תהליכי עבודה רבים ומגוונים. אני בטוח שתוכלו למצוא הרבה שימושים יצירתיים נוספים לגריד - כתבו לי, אני אשמח לדעת!

מאיר סדן
קופירייט © הפונט